Chichicastenango, Antigua'dan yaklaşık 100 km uzaklıktaki küçük bir kasaba. En önemli özelliği Perşembe ve Pazar günleri geniş bir alanda yapılan açıkhava pazar. Bu sebeple bir pazar sabahı orada olabilecek olmanın avantajını kullanmak üzere Antigua'dan çıkıp iki saat uzaklıktaki Chichicastenango'ya yola çıkıyoruz.
Yola çıkmaktan bahsetmişken, dağlık Guatemala'da toplu taşımacılıkta en çok kullanılan araç otobüsler. Yerli halkın "comieneta"- evet bizim kamyonet gibi telafuz ediliyor, yabancıların ise "chicken bus" dedikleri araçlar, resimde gördüğünüz araçlar. Bunlar ABD'de okul otobüsü olarak kullanılan sarı otobüsler. Eskidikleri zaman Guatemala'ya gönderilen otobüsleri yeni sahipleri çoğu zaman bir makyaja tabi tutup yeni bir imaj veriyor. Renkleri çoğu zaman otobüsün işletme sahibini de belli ediyor. Bu otobüsler Guatemala'da hem şehiriçi hem de şehirdışı ulaşımda önemli bir yer tutuyor. 2-3 saatlik bir yolu bu otobüslerle 1 dolar gibi bir rakama gidebilirsiniz. Ya da belki 5 saat sürer. Pek garantisi yok. Ama özel aracınız yoksa fazla alternatifiniz de yok.
Yanlış söyledim. Bir alternatifiniz daha var!! Otobüslerin dışında kamyon ve kamyonetleri toplu taşıma olarak kullanılmakta olduğunu görmek çok şaşırtmadı beni aslında. Benzer bir şekilde Küba'da kocaman komyonların okul servisi olarak kullanıldığına şahit olmuştuk.
Chichicastenango'ya geldiğimizde pazar yerinin girişine bakan Santo Tomas Oteli'nin avlusuna girerseniz, tıpkı Antigua'dakiler gibi nefis bir avlu ile karşılaşırsınız. Bu avlunu bir diğer özelliği de güzel bahçesinde rengarenk papağanlar barındırıyor olması.
Chichicastenango'da yapılacaklar, otelle aynı ismi taşıyan Santo Tomas kilisesini gezmek dışında pazar yerinde birkaç saat harcamaktan ibaret. Bu pazar yerinde gördüğünüz herşeye saldırmak yerine, belki içiniz giderek ama sadece seyirci olarak müze gibi gezmeyi tercih edebilirsiniz. Aksi takdirde eve koca bir bavul dolusu rengarenk ıvır zıvırla dönmeniz içten değil.
Pazar yeri bizim salı pazarını andırıyor. Hem el işleri, hem kıyafet, hem de gıda ürünleri var. Bu kadınların yapmakta olduğu mısırdan yapılma şeyi galetamsı olduğunu sanıp alırsanız, tatsız tutsuz bir şey olduğunu farkedip atacak yer arayabilirsiniz bizim gibi. Zaten kızın bana onu satarken sırıtmasında bir gariplik olduğunu sezmiştim :) Anlaşılan o ki, bu krep görünümlü sert mısır çerezi, bal, reçel gibi birşeylerle tatlandırılarak yeniyormuş.
Bundan sonrası iki saatlik pazar yerinde gördüklerimiz. Hem insanların hem da satılanların renk cümbüşü içinde mest olmamak elde değil.